• slayt
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Hiçbir şey ayağınıza gelmez; en azından iyi olan hiçbirşey. Herşeyi gidip almanız gerekir.
HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı,'Türkan Çeşme Anıtı zorla isim değiştirmeye direnişin simgesi

HÖH-Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, 38 yıl önce Bulgaristan’da Türklere ve Müslümanlara uygulanan soykırım sürecini protesto etme esnasında hayatını kaybeden 20 aylık Türkan bebeğin ve tüm şehitlerin anısına dün Kirkovo'nun (Kızılağaç) Mogilyane (Kayaloba) köyünde düzenlenen anma mitinginde yaptığı konuşmasının başında şöyle dedi: “38 yıl önce silah zoruyla bizi asimile etmeye çalıştıklarında, onur ve haysiyetimize hakaret ettiklerinde biz buradaydık. Gururlu ve onurlu vatandaşlar olma arzusuyla barışçıl protestolara çıktık, çünkü Bulgaristan bizim anavatanımız, toprağı anne babamızın ve atalarımızın alın teri ve kanıyla ıslanmıştır”.

Anma töreni, trajik olayların en küçük kurbanı olan 20 aylık Türkan'ın anısına yaptırılan anıt çeşme yanında düzenlendi. Mitinge HÖH yönetimi, milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu milletvekilleri, il ve ilçe teşkilat başkanları, belediye başkanları, Türkiye ve Yunanistan'dan konuklar katıldılar.

Karadayı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncesi ile şimdi arasındaki fark çok büyük. O zaman tek başımıza direndik ve bu yüzden bize böyle davranmaya cüret ettiler. Ama bugün hepimiz, Bulgaristan'ın dört bir yanından, tüm farklı etnik kökenlerden, Türkiye ve Yunanistan'dan gelen konuklarla birlikte kahramanların anısını onurlandırmak ve bu birlikteliğin nasıl oluştuğunu anımsamak için burada bir aradayız”.

Karadayı, HÖH Onursal Başkanı Dr. Ahmet Doğan'ın önderliğinde direniş hareketinin örgütlendiğini ve ardından mücadelenin cezaevlerine de taşındığını hatırlattı.Karadayı, “Mayıs 1989'da bu hareket, Kuzeydoğu Bulgaristan'da barışçıl protestolar düzenlemeyi başardı. Dolayısıyla Türkan Çeşme Anıtı, zorla isim değiştirme kampanyasına karşı direnişin simgesiyse, Kaolinovo'daki anıt da komünist rejimi devirmek için örgütlü direnişin simgesidir” diye dikkat çekti.HÖH Başkanı, “Daha o zaman Dr. Ahmet Doğan, şöyle beyan etti: “İntikamcılığa hayır. İntikam peşinde değiliz, vatanımızın gururlu ve değerli vatandaşları olmak istiyoruz” diye ekledi.

HÖH’ün 2016'dan beri siyasette normalleşme çağrısı yaptığını belirten Karadayı, “Ne yazık ki, diyalog bugün hala eksik. Geçen yılki seçimlerde demokratik polisin nasıl bir milis gücüne dönüştüğüne tanık olduktan sonra yeniden inşa edilen demokrasi de yok” dedi. Son bir buçuk yılda 4 kez seçim yapıldığını anımsatan siyasi lider, "Ama hükümet kurmayı kimse üstlenmiyor, çünkü koalisyon oluşturma kültürü ve anlayışı yok, bölünme ve muhalefet var" dedi.

Karadayı, “2022 seçimlerinde bazı eksikliklerimiz olduysa, bunları en erken 2023'te yapılacak seçimlerde düzeltmek için büyük olasılıkla bir şansımız ve fırsatımız olacak. O zaman 40'tan fazla milletvekili çıkaracağız, koalisyon oluşturma kültürünü öğreneceğiz, iktidar koalisyonunun bir parçası olacağız, çünkü HÖH Bulgaristan hükümetinin bir parçasıyken Bulgaristan en yüksek ekonomik göstergelere sahipti, NATO ve AB üyeliği gibi ulusal önceliklerini gerçekleştirdi” diye kaydetti.

Siyasi lider, ayrıca ülkenin Schengen Bölgesi ve Avro Bölgesi'ne girmesi yönünde HÖH’ün izleyeceği yeni ulusal öncelikleri de duyurdu.Karadayı, “2023'ün büyük Atatürk'ün dediği gibi ruhumuza huzur, toplumuzda, yurdumuzda, dünyada barış getirmesini temenni edelim. Çünkü 100 yılda bir büyük bir lider doğarsa, o Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Atatürk'tür. Ama her 100 yılda bir dünyaya gelen bir başka lider daha var ve onun adı Dr. Ahmet Doğan'dır. Anavatanımızın tarihinin demokrasi sayfası onun adıyla başlar” dedi.HÖH lideri, “Bizler, Doğan'ın değerli halefleri, değerli HÖH’lüler, onun çalışmalarına devam etmeliyiz. Misyonumuz, vatanımızın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak, barış, istikrar ve güvenliğin garantörü olmaktır. Bu Doğan'ın bize vasiyetidir” diye vurguladı.

Anma mitingine HÖH Başkan yardımcıları Ahmet Ahmedov, Dr. Müh. Hasan Azis ve Stanislav Anastasov, Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu ve ALDE Partisi Eş Başkanı İlhan Küçük, AP Milletvekili Atice Alieva-Veli, HÖH Gençlik Kolları Başkanı ve Milletvekili Sezgin Mehmet, milletvekilleri Adlen Şevket, Bayram Bayram, Mukaddes Nalbant, Pavlin Krıstev, Elhan Kılkov, Hayri Sadıkov, Nebiye Kabak, Osman Muradov, Andjey Djandev, Doç. Dr. Cevdet Çakırov, Güner Ahmet, Ceyhan İbramov, İmren Mehmedova, İhsan Hakkı, Erten Anisova, Taner Ali, Sevim Ali, Eşeref Eşeref ve Hatice Georgieva, ülkenin her yerinden gelen HÖH’lü belediye başkanları ve belediye meclis başkanları da katıldılar.Anma mitingini ayrıca Türkiye’den gelen birçok konuk da katılımlarıyla şereflendirdiler. Aralarında TBMM CHP milletvekilleri İlhami Aygün ve Yüksel Özkan, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Aydın, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı Mustafa Kara, T.C. Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, Türkiye’den belediye başkanları ve belediye başkan yardımcıları ve Türkiye’deki göçmen derneklerinin temsilcileri vardı.


28-12-2022 10:21


3.135.204.225








DİĞER HABERLER

Evlad-ı Fatihan Rumeli Balkan Muhacirleri Kültür ve Tarih Araştırmaları Derneği

© Copyright 2022  V4.2 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top