• slayt
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Hiçbir şey ayağınıza gelmez; en azından iyi olan hiçbirşey. Herşeyi gidip almanız gerekir.
Persin Adası Belene Toplama Kampı Mağdurları 3 Haziran'da anılacak

Persin Adası eski Belene Toplama Kampı Totaliter Komünist Rejimin Mağdurları Anısına 3 Haziran'da Anma töreni düzenlendi. Organizasyon ortakları: Bulgaristan Çiftçi Birliği, Balkanlarda Adalet Haklar Kültür ve Dayanışma sivil toplum örgütü, Çiftçiler Birliği, Komünizm Mağdurları Birliği – Hafıza, Komünizm Mağdurları Birliği, Hafıza ve Gerçekler Vakfı, Ülkeden Bulgaristan vatandaşları, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, ABD İletişim: lager.belene.pamet@gmail.com

BAHAD derneği olarak sizlere göndermiş olduğumuz 2023 yılı Belene toplama kampı mağdurlarını anma ve saygı törenine davetiyeden sonra kısa bir bilgilendirme yapmak istiyoruz.

BAHAD hakkında kısa bilgi;

                Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma derneği (BAHAD) 2004 yılında Bursa’da kurulmuştur. Kurucuları 1984-87 yılları arasında Bulgaristan’da Türk ve Müslümanlara karşı yürütülen zulüm döneminde Belene toplama kampına yargısız kapatılan mağdurlardır. Dernek üyeleri Belene toplama kampında kalanlar ve ailelerinden oluşmaktadır.

                BAHAD üyeleri, 1984-89 döneminde etnik kökene dayalı yaşatılan ağır insan hakları sorumlularına karşı 1991 yılında Bulgaristan başsavcılığınca başlatılan ceza davası savcılık soruşturma dosyasında suçluların adil bir şekilde yargılanması ve Adalet önünde hesap vermesi için 32 yıldır hukuki mücadelesine devam etmektedir.

Belene toplama kampı hakkında kısa bilgi;

            Belene adası toplama kampı, Bulgaristan ile Romanya arasındaki sınırı oluşturan Tuna nehrinde bulunan Belene adalar grubundan en büyüğü olan Persin adasında bulunmaktadır.

Kamp ilk defa 1949 yılında açılmış olup, ilerleyen yıllarda birkaç defa açılıp kapatılmıştır. Aralık 1984 yılında herhangi bir suçlama veya mahkeme kararı olmaksızın Türkler için tekrar açılmış ve 1987 yılında kapatılmıştır. Belene toplama kampında öldürülenler olduğu için halk arasında adı Belene ölüm kampı olarak da bilinmektedir. Bulgaristan'da Jivkov totaliter rejimi yıkılınca 1990 yılında halk tarafından geniş katılım ile Belene adası toplama kampı mağdurlarını anma töreni ilk defa yapılmış olup her yıl anma törenlerine devam edilmiştir. 2020 yılında pandemi nedeniyle, 2021 ve 2022 yıllarında ise bilinmeyen sebeplerden dolayı yapılamamıştır.Bu seneki mağdurları anma töreni organize edenler arasında Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma derneği (BAHAD) olarak biz de yer almaktayız. Belene toplama kampında kapatılanlardan son hayatta olan kıymetli mağdurlarımız ile birlikte anma törenine katılacağız.                      

 3 Haziran 2023 saat 12'de yapılacak olan Belene toplama kampı anma törenine katılım hakkında bilgi;

2023 Belene adası toplama kampı organizasyonu sivil vatandaşlar ve kuruluşların inisiyatifi ile yapılmakta olup tören organizatörlerin maddi katkısı ve bağış yapmak isteyenlerin maddi desteği ile organize edilmektedir. Bu konuda Bulgaristan medyasında yapılan duyuruyuhttps://desebg.com/lagerut-belene-pamet/5477-2023-03-27-14-09-12 linkinden okuyabilirsiniz.

 3 Haziran Belene mağdurlarını anma törenine katılım sağlamak isteyen Sivil Toplum kuruluşları ulaşım ve konaklama organizasyonunu kendi program ve bütçelerine göre yapacaklardır.

Mağdurları anma törenine girişler hakkında bilgi;

Belene toplama kampı tören alanına gidebilmek için giriş kapısında bulunan görevliler tarafından kimlik kontrolleri yapılmaktadır. Yaya olarak Tuna nehri üzerinde bulunan köprüden geçilir ve daha sonra Persin adası içerisinde bulunan toplama kampı yerinde yapılacak olan törene bekleyen araçlar 15-20 dakikalık yolculuktan sonra ulaşılır. Bunların gerçekleştirilmesi zaman alacağından dolayı katılımcıların 3 Haziran’da tören saati olan 12'den en az 2 saat öncesinde giriş kapısı önünde olunmasını tavsiye ediyoruz.

2023 Belene toplama kampı mağdurlarını anma etkinliğine katılmak isteyenler aşağıda bulunan BAHAD bölge sorumlularından bilgi alabilirler.

Trakya – İsmet Balkanlı Tel: 0532 509 41 19

İstanbul – Rıfat Yağcı Tel: 0532 598 74 60

Bursa – Ahmet Alpay Tel: 0532 599 80 54, Mehmet Zafer Tel: 0533 253 80 18

İzmir – Selattin Aziz Atasoy Tel: 0555 492 13 43

 

Belene toplama kampı mağdurlarını anma töreninde buluşmak üzere.

 

Saygılarımızla

BAHAD Yönetimi


10.05.2023


18.119.103.141








DİĞER HABERLER

Evlad-ı Fatihan Rumeli Balkan Muhacirleri Kültür ve Tarih Araştırmaları Derneği

© Copyright 2022  V4.2 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top