Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 0 | 0 | |
EURO | 0 | 0 | |
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı’nın himayelerinde, İhsan Doğramacı Erbil Vakfı, Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen 18’inci Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Priştine’de çalışmalarına başladı.
Kurultayın açılış toplantısına, Kosova başbakan Yardımcısı Emilia Rexhepi, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, Kosova’ın eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, milletvekili Fidan Brina Jılta, TİKA Kosova Koordinatörü Fulya Aslan, Yunus Emre Entitüleri Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz , akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Priştine Üniversitesti Filoloji Fakültesi salonunda düzenlenen kurultayın açılış toplantısı, geçen gün Kosova’nın kuzeyinde terör saldırsı sonucu hayatını kaybeden Kosova polis memuru Afrim Bunjaku’nun anısına saygı duruşu, ardından da Türkiye ve Kosova Milli marşlarının çalınmasıyla başladı.
Kurultayın açılışında konuşan Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergin Jable, 40 yıl öncesine kadar Balkanlarda prestijli dil olan Türkçe’nin, 40 yıl sonra prestij dili olmaktan çıktığını hatırlatarak, Türkçe’nin yerel dil haline geldiğini belirtti. Dil haklarından mahrum kalan toplumunun her geçen gün umutlarının azalmasına rağmen Türkçe dilinde edebi eserlerin yazılmasına devam edildiğini vurgulayan Jable, “Herşeye rağmen Türkçe aynı hızla devam ediyor” dedi. Jable, Kosova’da 35 yıldır bir çok eser üreten ve çalışmalarına devam eden Tükoloji’de, son 4 yıl içinde lisan programlarına kaydını yaptıran öğrencilerin sayısının 100’ü geçtiğini, lisans üstü öğrenci saysının da 57 öğrenci olduğunu belirtti.
TİKA Kosova Koordinatörü Fulya Aslan,çok önemli olan bölge edebiyatçılarının ve sanatçıların çalışmalarının desteklendiğine işaret ederek,” Bugün burada Türkiye ve Kosova’nın en prestijli üniversitelerinden Bilkent Üniversitesi ile Priştine Üniversitesi’nin müşterek düzenlediği bu kurultaya verdiğimiz destek, TİKA’nın soydaş coğrafyalarda Türk dilinin, kültürünün, edebiyatının yaşatılması, yaygınlaştırılması ve zenginleştirilmesi için verdiği çabanın bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Kosova’nın eski Cumhurbaşkanlarından Fatmir Sejdiu, dilin bir iletişim aracı olarak hiçbir zaman yok olmaması gerektiğine vurgu yaparak, milletlerin özelliklerinin, dillerinin özelliklerine bağlı olduğunu söyledi. Türk Dili Kurultayı’nın düzenlenmesinden büyük bir memnuniyetlik duyduğunu ifade eden Sejdiu, Türkiye’nin dünyanın siyasi sahnesindeki rölünün büyük olduğunu ve Türkiye’nin, en zor dönemlerinde Kosova’nın hep yanında olduğunun altını çizdi.
Kosova Başbakan Yardımcısı Emilia Rexhepi de, “Dillerimizi olduğu şekilde, annelerimizin öğrettiği şekliyle koruyalım ve zenginleştirelim. Ülkemizde konuşulan diğer dillere de aynı şekilde saygı gösterelim.Fakat farklı dilleri konuşan bizler çoğunluk tarafından aynı şekilde dillerimizin saygı görmesini de istememiz hakkımızdır. Bu bizim temel ve insani haklarımızdan biridir.Bu bizim anayasal hakımızdır. Bu hakkımızı kimse gasp edemez. Bu konuda Kosova Hükümeti’nin desteği tamdır” dedi.
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı da yaptığı konuşmada, “Dili bir kenara bırakırsanız kendinizi bilmeniz ve tanımanız mümkün olmaz. Çünkü dil sadece konuşma aracı değil, aynı zamanda düşünmenin de bir aracıdır. Hem düşünmenin, hem düşlerin, hem duyguların, hem geçmişi bugüne bağlayan dokuların ifadesi dille olur. Dil unutulursa, insan makineleşir.Bu yüzden Türkoloji sadece Türkçe’nin yapısıyla , dilbilgisiyle değil, aynı zamanda Türkçe söylenen masallarla, Türkçe görülen rüyalarla, Türkçe yazılan şiirlerle ilgilidir. “ ifadelerini kullandı.Konuşmaların ardından Kurultayın açlış toplantısının sonunda katılımcılara plaket ve şiltler verildi.18.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Bilimsel nitelikli, geniş katılımlı uluslararası bir etkinlik olan ve Türk dilinin öz zenginliğini meydana çıkarmak, onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek, Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek, yeni tespitleri tartışmak amacıyla gerçekleşti.